Література рідного краю

 ТЕМА. Література рідного краю. Іван Корнющенко. «Осяйний вінок Кобзареві»

Корнющенко Іван Пилипович народився    18 вересня 1936  у с.Новомихайлівка Сумської області. Український письменник, художник, журналіст, член НСПУ.

Закінчив Степанівську с.ш., поступає в Сумський педагогічний інститут на філологічний факультет, водночас займається живописом, стає переможцем у виставках образотворчого мистецтва. Закінчив заочно Московську ВПШ при ЦК КПРС.

Робота журналістом

1958  — на посаді літ працівника краснопільської районної газети «Перемога». Потім в журналіст в липоводолинській районній газеті «Колгоспна правда», в кролевецькій «Маяк комунізму», працював редактором у газетах Липової Долини, Конотопа.

Письменницька біографія

Першого вірша надрукував у сумській «районці» 30 січня 1957. згодом заявив про себе як етнограф і фольклорист.

1975  — перша книга (у співавторстві з Д.Гриньком)  — біографічний нарис про письменника Панаса Кочуру. У книзі скрупульозно виписано і життєвий, і творчий шлях П. Кочури.

Зараз живе і працює в м. Конотоп

У сумському видавництві «Мрія» вийшла друком книжка «Осяйний вінок Кобзареві», присвячена маловідомим або ж новим епізодам перебування Тараса Шевченка на землі Конотопського району і Сумщини в цілому. Її автор — ветеран Сумської письменницької організації, відомий прозаїк, фольклорист і краєзнавець Іван Корнющенко, який мешкає в Конотопі. Упродовж кількох десятиріч він наполегливо і скрупульозно вивчає й досліджує сумську «Шевченкіану». Це перше видання у рамках підготовки до святкування 200-річчя від дня народження національного генія України.

Письменник пропонує читачам своєрідний духовний зріз величної теми, що стосується творчості Кобзаря як поета, художника, прозаїка. Окремі розділи присвячені вшануванню пам’яті Тараса Шевченка на тій чи тій території нинішньої Сумщини, яка тісно пов’язана з його життям і творчістю.

Осяйний вінок Кобзареві з синівської любові та творів уродженців Сумщини [Текст] / Іван Корнющенко. - Суми : Мрія-1, 2013. - 147 с. : іл., фото. - 160 прим. - ISBN 978-966-566-568-7

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Збірник диктантів з української мови для 6 кл

Дистанційне навчання: укр.мова 7 клас (Іпідгр.) 06.05.20

Дистанційне навчання: укр.мова 9 клас 29.0420